Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya, İHA’larımızı manşetlerine taşıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Atalarımız “Dahice iltifata tabidir, iltifatsız çaba boşa gider” derler. Bugün ödülünü sunacağımız bilim adamlarımızın her birini farklı bir bedelle görüyoruz. Biliyoruz ki, ödül alsın ya da almasın tüm bilim insanlarımız gece gündüz demeden çalışıyor. Ödül sistemini bir teşvik kaynağı olarak görüyoruz. Ödüllerin bilim camiası için hayırlı olmasını dilerim.
Değerli konuklar, milli teknolojinin rehberliğinde geliştirilen çalışmalarla dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz.
Milli araştırma kurumumuz olan TÜBİTAK, bilim dünyamızın pahalı bir aktörü olarak başarılı çalışmalara imza atmaktadır. 1,5 milyar liradan fazla destek verdik, 10 binin üzerinde araştırmacı görev aldı. Stajyer araştırmacı burs programı ile üniversite öğrencilerinin araştırma çalışmalarını teşvik ediyoruz.
Şanlıurfa’da Göbeklitepe’de yürütülen çalışmaları takviye ettik. Nitelikli insan gücü ile sürekli gelişen altyapısı ile teknoloji dünyasının önde gelen araştırma kurumlarını bünyesinde barındıran Gebze yerleşkesinde TÜBİTAK Fen Lisesi’ni kurduk.
“TEKNOFEST NESİLİNE GÜVENİYORUZ”
Genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına gitmelerine karşı olmadığımızı belirtmek isterim. Çin’in günümüzdeki başarısının en büyük nedenlerinden biri yurt dışına eğitim için giden gençlerin ülkelerine dönmelerine sağladığı katkıdır. TÜBİTAK aracılığıyla da önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’yi dünyadaki bilim insanları için bir çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Beyin göçünü tersine çeviriyoruz.
Türkiye’de araştırma harcamalarının milli gelirimize oranının yüzde 1,13’e, araştırmacı sayısının ise 220 bine yükselmesinin katkısı oldu. Teknoloji geliştiren insanımıza verdiğimiz bedel ortada. Bugün nerede olduğumuzu ve yarın nereye gideceğimizi doğru bir şekilde belirlemek için nereden geldiğimizi bilmek gerekiyor.
Bilim adamlarımız icatlarıyla tarihin akışını değiştirdiler. İbn Sina’dan Hayyam’a kadar etkileri devam eden bilim adamlarımız var. Yeniden başlıyoruz. Bu coğrafya yeniden bilimin önde gelen merkezlerinden biri haline gelecektir. TEKNOFEST nesline güveniyoruz.
“TÜRK OĞLU TÜRK OLUR”
Oğullarımız dikey roket, kutup keşif, insansız hava araçları, biyoteknoloji alanlarında çalışıyor. Dünya, dronlarımızı manşetlere taşıyor. Önce Akıncı’ya sonra Kızılelma’ya geldik. Orada çalışan 3 bin genç var. Bu millet Türk evladını Türk mü eder? öyle ANKA ve Aksungur ile geziyoruz.
Bu alandaki birime sadece savunma alanında bakmıyoruz, sorunu daha geniş bir perspektifte değerlendiriyoruz. Togg kasetten çıktığında hep birlikte gurur duyduk, değil mi? Bunlar sadece başlangıç. Yüzyıl Türkiye’sinin ilk fotoğraflarıdır.