Haber

Atatürk’ün dikkat ettiği diyetin ayrıntıları

İSTANBUL (İGFA) – Atatürk’ün beslenme alışkanlıklarını yorumlayan Diyetisyen Fatma Hasta Göral, Atatürk’ün dikkat ettiği diyetin detaylarını paylaştı.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün hiçbir zaman sofradan tıka basa kalkmadığı gibi çoğu zaman aç kalkar, sofrasında ise çok çeşit bulundurmazdı” diyen Diyetisyen Fatma Hasta Göral, “Biz diyetisyenler de azar azar sık sık yeme modeline uyduğunu tıka basa beslenmeyi önermediğimizi düşünürsek Atamızın da böyle beslendiğini görebiliyoruz. Öğünlerde protein ve karbonhidrat, diyet listelerini oluştururken en çok dikkat ettiğimiz konudur. Tam bir öğünde bu birliktelik önemlidir. Atamızın da beslenme şeklinde bu birlikteliğe dikkat ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

AYRAN, EKMEK, YOĞURT

Atatürk’ün bazen kahvaltı yapmadığını, ayrana ekmek banar ya da yoğurtla ekmek yediğini belirten Hasta Göral, “Yoğurt atamızın sofrasında kıymetli bir besin olmuştur. Sıklıkla kullandığından bunu biliyoruz. Günümüzde hazır yoğurt ev yoğurdu tartışmaları devam etse de beslenme uzmanı olarak yoğurdun kesinlikle menülerimizde yer alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kuru fasülye – pilav, bamya-pilav, karnıyarık yemeklerinin Ata’nın severek tükettiği yemekler ortasında olduğuna vurgu yapan Hasta Göral, “Atamızın genel olarak sebze ağırlıklı beslendiğini söyleyebiliriz. Bunun da günümüzde Akdeniz diyetine yakınlık gösterdiğini ifade edebiliriz. Annesinin ıspanaklı Selanik böreğini de severek tüketen Atamız genellikle meyve, kavrulmuş leblebi ve fıstığa da yer verirmiş” dedi.

Atatürk’ün klasik Türk mutfağını batı mutfağına tercih ettiğini beslenme alışkanlıklarından görebildiklerini tabir eden diyetisyen Göral, “Anadolu ziyaretlerinde ikramları severek tüketen Ceddimizin tatlıyla ortası uygun değilmiş. Tatlıyı Anadolu ziyaretlerinde ikramlardan tüketir en çok irmik tatlısını severmiş. Biz beslenme uzmanları tatlı gereksinimlerimizi meyveden karşılamayı uygun bulup nadiren tatlı tüketimine yer vermeyi uygun bulduğumuz üzere. Mustafa Kemal Atatürk’ün en değer verdiği öğünün akşam yemeği olduğunu; akşam yemeği sofrasında ebediyen bir konuğu olmasından uzun sofra sohbetleri yapmasından anlıyoruz. Bazen canı sıkkın olduğunda yemek yemez geç saatlerde omletle ekmek ya da yoğurtla ekmek yese de çoğunlukla akşam uzun yemek sohbetleri eşliğinde çok çeşitli olmayan genelde zerzevat yüklü yemekler, tavuk eti, içki olarak rakı hakim olurmuş menüye. Yeni kurulmuş bir ülkenin sorun ve gerilimini düşünecek olursak ceddimizin günde 10-15 fincan kahve içmesine şaşırmamak lazım. Lakin kalp sıhhati için epey fazla olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu